FAT FOREST FAQ

regenwoudbehoud

Met de aanschaf van onze producten draag je bij het regenwoud op Borneo te behouden. Dit werkt als volgt: Wij hebben overeenkomsten gesloten met 4 dorpen, goed voor 122 boeren, dat zij de bossen waar de illipe bomen staan zullen behouden en beschermen, zolang wij de illipe noten die zij oogsten tegen een eerlijke prijs van ze afnemen. Doordat wij de illipenoten afnemen, verdienen zij een inkomen uit het staande bos, en kunnen zij het bos in stand houden in plaats van het te verkopen voor of te vervangen met een plantage om er iets aan te kunnen verdienen.
 
Dit is pas een eerste stap om de lokale communities te helpen om rond te komen van het staande bos. Samen met de communities onderzoeken we welke rijke ingrediënten we nog meer op een verantwoorde manier uit het bos kunnen oogsten, om de inkomsten uit het bos verder te verhogen. In de komende jaren willen wij nieuwe rijke ingrediënten voor onze huidverzorgingsproducten introduceren, waardoor de opbrengst van het staande bos veel groter wordt dan de opbrengst van wat voor plantage dan ook.

Wij hebben met 4 dorpen, die 122 boeren vertegenwoordigen, overeenkomsten gesloten dat ze hun bos beschermen zolang wij de illipe-noten van ze blijven afnemen. Deze vier dorpen hebben samen een forest cover van 26.634 hectare, waarvan wij van het totaal van de illipe-noten uit deze vier dorpen illipe boter produceren.

Voor onze producten maken wij gebruik van twee soorten illipeboter: geraffineerd of ongeraffineerd. Zo kunnen wij van de beschikbare illipe-noten 143,8 ton geraffineerde illipeboter produceren (5,4kg per hectare) of 157,6 ton ongeraffineerde illipeboter (5,9kg per hectare) . Dit komt neer op 1,85 m2 regenwoud per 1 gram geraffineerde illipeboter, en 1,69m2 regenwoud per 1 gram ongeraffineerde illipe boter. Voor geraffineerde illipeboter heb je meer illipe-noten nodig, vandaar de iets grotere impact.

Per product ziet de impact er zo uit:

– In een skinbar van 60 gram zit 28 gram geraffineerde illipeboter, dat komt neer op 51,8m2 regenwoud die we helpen beschermen.

– In een bodycrème van 100 ml zit 4,5 gram ongeraffineerde illipe boter, dit komt neer op 7,6m2 regenwoud die we helpen beschermen.

– In een 100 grams zeep zit 9,5 gram ongeraffineerde illipeboter en 18,5 gram geraffineerde illipeboter; dit komt neer op 50m2 regenwoud die we helpen beschermen.

– In een lip balm zit 2,6 gram ongeraffineerde illipeboter, dit komt neer op 4,4m2 regenwoud die we helpen beschermen.

Ja, voor de lip balm heb je goed opgemerkt dat dit niet klopt met de 2,5m2 op onze verpakkingen en in onze communicatie. Helaas zijn we erachter gekomen dat we hier een fout hebben gemaakt. Het goede nieuws is dat je dus nóg meer impact maakt met de lip balm dan we eerder dachten. Bij de productie van nieuwe verpakkingen zullen we ook de communicatie van de impact rechttrekken.

Er is data beschikbaar die laat zien dat de illipe noten al sinds het begin van de vorige eeuw op grote schaal vanuit Indonesië naar Nederland werden geëxporteerd, vóór de opkomst van palmolie. Door ontbossing is de populatie van illipe (Shorea Stenoptera of Tengkawang) bomen sterk afgenomen. Er zijn schattingen beschikbaar van lokale NGO’s hoeveel illipe noten er nu nog in een seizoen geoogst kunnen worden.

Illipe boter zal niet alle palmolie kunnen vervangen en dat is ook niet ons doel. Volgens ons gaat het er vooral om hoeveel grondstof er wél op een verantwoorde manier verbouwd kan worden, en daar zou het aanbod op moeten worden afgestemd. In de bossen van Borneo groeien nog meer soorten gewassen waaruit olie gewonnen kan worden. Daarvoor hoeft niets gekapt te worden.

duurzaamheid

Fat Forest producten zijn palmolievrij en bestaan voor 100% uit natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zijn alle onze producten dierproefvrij en bevatten ze geen microplastics.
 
Wij streven ernaar dat 100% van de ingrediënten ook afkomstig is uit het regenwoud. Om de productkwaliteit te waarborgen worden er ook natuurlijke ingrediënten toegevoegd die niet direct uit het regenwoud komen. Dit aandeel proberen wij tot een minimum te beperken.
Onze illipeboter heeft een Fair for Life certificaat en is biologisch gecertificeerd. Fair for Life is een keurmerk voor Fair Trade en Verantwoorde Ketens. Het is gericht op producenten in een economisch kwetsbare positie, zoals kleine boeren.
 
Fair for Life heeft eisen die het gebruik van chemicaliën beperken, en het toewerken naar biologische teelt wordt sterk aanbevolen. Daarnaast zijn er eisen om energiegebruik te minimaliseren, lucht- en watervervuiling te beperken, en natuurlijke ecosystemen te beschermen.
 

De ingrediënten van onze zeep zijn, op de kukui-olie na, biologisch gecertificeerd.

 

Al onze producten zijn dierproefvrij en onze bodycrème en zeep zijn veganistisch. Aan de skinbar en onze lippenbalsem is bijenwas toegevoegd, om de productkwaliteit en het gebruiksgemak te waarborgen. Deze zijn zodoende niet vegan.

Wij streven ernaar dat meer Fat Forest producten veganistisch worden.

Nee, wij gebruiken gelukkig geen microplastics. Wist je dat wij door de Beat the Microbead campagne van de Plastic Soup Foundation zijn gecerticeerd als ‘Zero Plastic Inside’? Lees meer hierover op www.beatthemicrobead.org/zero-product

Beginnend bij de bron, zijn onze grondstoffen duurzaam afkomstig uit het regenwoud van Borneo en gecertificeerd volgens Fair for Life en Organic richtlijnen. Deze richtlijnen hebben betrekking op een breed scala aan onderwerpen, zoals duurzame inzamelingspercentages, geen gebruik van chemicaliën of milieubelastende stoffen in de hele toeleveringsketen, eerlijke prijzen betaald aan de notenverzamelaars, gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en goede arbeidsomstandigheden.

Het regenwoud zelf is een perfect circulair, regeneratief ecosysteem en in onze producten is het ons doel om het hoogst mogelijke percentage regenwoudingrediënten te gebruiken. Door illipe-noten en andere grondstoffen te kopen van de lokale gemeenschappen, kunnen we de gemeenschappen helpen een duurzaam inkomen te genereren uit de staande bossen. Met deze gemeenschappen hebben we bosbeschermingsovereenkomsten. Tot nu toe beslaan deze overeenkomsten een bosgebied van meer dan 25.000 hectare.

We hebben ter plaatse nog niet beoordeeld hoeveel koolstof er in deze bossen is opgeslagen, maar uit informatie die ons is gedeeld door Partnerships for Forests, hebben we geleerd dat de potentiële koolstofvoorraad in tropische regenwouden 110,92 ton C / hectare bedraagt. We moeten nog de totale CO2-uitstoot beoordelen tijdens de volledige levenscyclus van Fat Forest-producten, inclusief verpakkingsmaterialen, transport van onze grondstoffen naar Europa, productie van onze producten in Nederland en de distributie van onze producten aan onze klanten.

Voor onze verpakkingsmaterialen gebruiken we een mix van papieren verpakkingen en recyclebaar, bio based of post-consumer gerecycled plastic. Wij verzenden onze grondstoffen vanuit Indonesië naar Nederland in bulkverpakkingen, om de ruimte in de zeecontainers zo efficiënt mogelijk te benutten.

Omdat we de meeste grondstoffen die we in onze huidverzorgingsproducten gebruiken, zelf produceren, heeft onze toeleveringsketen een zeer hoge mate van transparantie en traceerbaarheid. Elke kg illipeboter is te herleiden tot de boer die de noten uit het bos heeft verzameld. Via het Fair for Life-programma wordt een premie betaald voor grondstoffen die worden gedoneerd aan een Fair Trade Fund. Boerenvertegenwoordigers maken deel uit van het bestuur van dit fonds. Ze stellen gemeenschapsprojecten voor en beslissen mee voor welke specifieke projecten de fondsen zullen worden gebruikt.

Veel kokosolie groeit in monoculturen waar in het verleden ook bos voor is gekapt. De kokosolie die wij gebruiken is afkomstig van een van de initiatieven van de lokale overheid in Noord Sulawesi, om de vissers daar te helpen aan alternatieve inkomsten, zodat ze minder afhankelijk zijn van de visserij. Dit zijn hele oude plantages langs de kust, in bezit van families die er vaak allerlei andere soorten gewassen tussendoor verbouwen zoals maïs, kruidnagel, nootmuskaat en verschillende fruitsoorten. De kokosnoten worden voor een goede prijs van de boeren gekocht en lokaal verwerkt tot virgin coconut oil (VCO). In het gehele proces komt er geen warmte aan te pas om de optimale kwaliteit te waarborgen.

 

De VCO die wij gebruiken is nog niet biologisch gecertificeerd; de volgende stap is om locaties waar de kokospalmen in combinatie met andere gewassen en in het wild groeien biologisch te certificeren. Ook zijn we in gesprek met een leverancier van biologische VCO uit Sumatra, die de opbrengsten investeert in het beschermen van het lokale ecosysteem. Beiden projecten die we graag steunen!

We compenseren onze CO2-uitstoot nog niet, maar met onze activiteiten is het ons doel om koolstofnegatief te zijn. De grootste bijdrage aan onze uitstoot, het verschepen van grondstoffen van Indonesië naar Nederland, stoot naar schatting 7,9 gram per ton per km uit [1]. Voor het vervoer van 1 kg illipeboter per zeevracht schatten we onze uitstoot op 0,16 gram CO2. Voor elke 1 kg geproduceerde illipeboter helpen we 0,17 hectare CO2 te beschermen, wat gelijk staat aan een opslag van 18,8 ton CO2. Deze cijfers moeten allemaal worden gecontroleerd, maar we zijn zeker van mening dat we over het algemeen een hoog potentieel hebben om koolstofnegatief te zijn.

[1] https://www.worldshipping.org/industry-issues/environment/air-emissions/carbon-emissions

Met onze producten willen we bewustwording creëren dat het belangrijk is dat het regenwoud behouden blijft en niet gekapt wordt om plaats te maken voor monocultuur plantages. We willen een oplossing voor dat probleem geven. Daarom kijken we naar hoe we de lokale bevolking een alternatief kunnen bieden zodat ze in harmonie met het bos kunnen blijven leven.
 
In een ideale situatie zou elke regio zoveel mogelijk in zijn eigen grondstoffen voorzien, zodat er geen gesleep van de ene kant naar de andere kant van de wereld is en dat die grondstoffen dan ook op zo’n manier verbouwd worden dat dit nog eeuwen zo door kan gaan. We hopen daarnaast op termijn onze producten ook lokaal in Indonesië op de markt te kunnen brengen.

Producten

Fat Forest producten zijn geschikt voor de normale huid. Door het gebruik van essentiële oliën kan het problemen geven bij een ultra-sensitieve huid.
De hoofdingrediënten komen direct uit het regenwoud van Indonesisch Borneo. In de fabriek van Forestwise, in Sintang, worden de illipeboter en kukui-olie gemaakt. Vervolgens worden deze in Amsterdam, Arnhem en op Bali verwerkt tot jouw Fat Forest-product:
 
In Amsterdam worden de skinbar en bodycrème gemaakt. Hiervoor werken wij samen met Rebel Nature. Rebel Nature werkt uitsluitend met natuurlijke ingrediënten en hoogwaardige, ethisch verantwoorde grondstoffen.
 
Onze lippenbalsems worden op Bali (Indonesië) gemaakt door Bali Soap.
 
De Fat Forest zeep wordt in Arnhem geproduceerd, door de ambachtelijke zeepmakers Botma & van Bennekom.

De verpakking van de skinbar is gemaakt van recyclebaar, herbruikbaar en 100% afbreekbaar karton.

De lip balm zit in een aluminium potje.

De zeep is verpakt in een kartonnen doosje.

bestellen en verzenden

Wij werken samen met de fietskoeriers van Cycloon. Als je bezorgadres buiten hun bezorggebied ligt geven ze je pakketje door aan DHL of PostNL. Past je bestelling in een brievenbuspakje (bijv. de Lip Balms)? Dan bezorgt PostNL deze bij jou in de brievenbus.
De verzendkosten zijn afhankelijk van hoeveel je bestelt en in welk land je woont. De verzendkosten worden dan ook in het winkelkarretje berekend na invoering van je adres. 
 
Voor Nederland vragen wij tot €25 een bijdrage voor verzending: €4,95 voor een brievenbuspakketje (lip balm en zeep) en €6,50 voor een pakketje (de andere producten). Boven een bestelling van €25 nemen wij de kosten van verzending op ons.