Beginnend bij de bron, zijn onze grondstoffen duurzaam afkomstig uit het regenwoud van Borneo en gecertificeerd volgens Fair for Life en Organic richtlijnen. Deze richtlijnen hebben betrekking op een breed scala aan onderwerpen, zoals duurzame inzamelingspercentages, geen gebruik van chemicaliën of milieubelastende stoffen in de hele toeleveringsketen, eerlijke prijzen betaald aan de notenverzamelaars, gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en goede arbeidsomstandigheden.

Het regenwoud zelf is een perfect circulair, regeneratief ecosysteem en in onze producten is het ons doel om het hoogst mogelijke percentage regenwoudingrediënten te gebruiken. Door illipe-noten en andere grondstoffen te kopen van de lokale gemeenschappen, kunnen we de gemeenschappen helpen een duurzaam inkomen te genereren uit de staande bossen. Met deze gemeenschappen hebben we bosbeschermingsovereenkomsten. Tot nu toe beslaan deze overeenkomsten een bosgebied van meer dan 25.000 hectare. We hebben ter plaatse nog niet beoordeeld hoeveel koolstof er in deze bossen is opgeslagen, maar uit informatie die ons is gedeeld door Partnerships for Forests, hebben we geleerd dat de potentiële koolstofvoorraad in tropische regenwouden 110,92 ton C / hectare bedraagt. We moeten nog de totale CO2-uitstoot beoordelen tijdens de volledige levenscyclus van Fat Forest-producten, inclusief verpakkingsmaterialen, transport van onze grondstoffen naar Europa, productie van onze producten in Nederland en de distributie van onze producten aan onze klanten.

Voor onze verpakkingsmaterialen gebruiken we een mix van papieren verpakkingen en recyclebaar of post-consumer gerecycled plastic. Wij verzenden onze grondstoffen vanuit Indonesië naar Nederland in bulkverpakkingen, om de ruimte in de zeecontainers zo efficiënt mogelijk te benutten.

Omdat we de meeste grondstoffen die we in onze huidverzorgingsproducten gebruiken, zelf produceren, heeft onze toeleveringsketen een zeer hoge mate van transparantie en traceerbaarheid. Elke kg illipeboter is te herleiden tot de boer die de noten uit het bos heeft verzameld. Via het Fair for Life-programma wordt een premie betaald voor grondstoffen die worden gedoneerd aan een Fair Trade Fund. Boerenvertegenwoordigers maken deel uit van het bestuur van dit fonds. Ze stellen gemeenschapsprojecten voor en beslissen mee voor welke specifieke projecten de fondsen zullen worden gebruikt.

We compenseren onze CO2-uitstoot nog niet, maar met onze activiteiten is het ons doel om koolstofnegatief te zijn. De grootste bijdrage aan onze uitstoot, het verschepen van grondstoffen van Indonesië naar Nederland, stoot naar schatting 7,9 gram per ton per km uit [1]. Voor het vervoer van 1 kg illipeboter per zeevracht schatten we onze uitstoot op 0,16 gram CO2. Voor elke 1 kg geproduceerde illipeboter helpen we 0,17 hectare CO2 te beschermen, wat gelijk staat aan een opslag van 18,8 ton CO2. Deze cijfers moeten allemaal worden gecontroleerd, maar we zijn zeker van mening dat we over het algemeen een hoog potentieel hebben om koolstofnegatief te zijn.